Robottilypsyssä tärkeintä ruokinnassa on lehmät lypsylle houkutteleva robottirehu. Millaisia asioita kannattaakin ottaa huomioon robottirehun valinnassa lypsyrobotille houkutusrehuksi?

Houkutteleva tuoksu, maittava maku

Rehun houkuttelevuuteen robotilla vaikuttaa erityisen paljon rehun maku ja haju sillä lehmät valikoivat rehuja hajuaistin perusteella joten rehussa tulisi olla lehmiä miellyttävä haju.  Laadukas rae parantaa myös rehun houkuttelevuutta erityisesti lypsyrobotilta ruokittaessa.

Tuotoksen tukeminen, riittävästi energiaa ja valkuaista

Houkutusrehun toinen tärkeä ominaisuus on täyttää lehmän ravintoaineiden saanti. Robotilta annettavalla houkutusrehulla voidaan säätää ruokintaa sopimaan useampien eri lypsyluokkien mukaisesti, vaikka tilalla olisi muuten käytössä täysape. Robotilta annettavaan rehumäärään vaikuttaa siis rehun lisäksi muu ruokinta.

Houkutusrehun määrä vaihtelee lypsyrobotilla usein 2–10 kg / eläin / vuorokausi. Houkutusrehun määrä määräytyy maitotuotoksen, lypsykertojen ja muun ruokinnan mukaisesti. Rehun jakonopeus tulee sovittaa niin, että jokaisella lypsykerralla rehu loppuu lypsyrobotilta hieman lypsytapahtuman loppumista aikaisemmin. Rehun jakonopeus tulee siis olla sovitettu niin eläimen saamaan rehumäärään kuin lypsyn kestoon.

Koostumuksen merkitys korostuu erityisesti korkeatuottoisilla lypsylehmillä.  Sopiva koostumus rehuun löytyy tarkastelemalla muuta ruokintaa. Mikäli tilalla on laadukas oma säilörehu, ei houkutusrehusta tarvita useinkaan kovin paljoa energiaa. Heikommalle säilörehulle kaveriksi taas sopii paremmin korkeaenerginen rehu. Reilusti omaa viljaa ruokintaan taas mahdollistaa erittäin korkeaenerginen ja matalatärkkelyksinen rehu.

Hinta-laatusuhde

Lypsyrobotilta tarjottavan robottirehun tulisi myös tarjota hyvä hinta-laatusuhde. Vaikka laadukkaan rehun hinta saattaa aluksi vaikuttaa kalliilta, se voi säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä, kun lehmien terveys ja tuottavuus paranevat. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse robotille rehu, joka tarjoaa parhaan vastineen investoinnillesi.

Robottilypsyn houkutusrehun valinta onkin avainasemassa lypsylehmien suorituskyvyn ja hyvinvoinnin optimoinnissa. Valitsemalla houkutusrehun, joka on houkuttelevaa, tuotosta tukevaa ja tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen, voit varmistaa sen, että tuottavuus pysyy korkealla tasolla ja lehmät terveenä. Vertailussa hyödynnä asiantuntijoita löytääksesi parhaiten tilallesi sopivan houkutusrehun, rehumyyntimme palvelee sinua kaikissa ruokintaan liittyvissä askarruttavissa kysymyksissä ja haasteissa.