Lypsylehmien laidunkauden ruokinnassa on tärkeää huomioida erilaisia tekijöitä kuten lämpöstressi, magnesiumin ja natriumin tarve, jotka ovat keskeisiä tekijöitä lehmien hyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta. Ruokinnan tasapainoinen suunnittelu ja seuranta auttavat varmistamaan, että lehmät saavat tarvitsemansa ravintoaineet ja pysyvät terveinä sekä tuottavina laidunkauden aikana.
Lämpöstressi
Lämpöstressin hallinta on erityisen tärkeää lypsylehmien laidunkaudella. Tarjoamalla riittävästi varjoa ja raikasta juomavettä autetaan lehmiä pysymään viileinä ja välttämään lämpöstressiä. Lämpötilojen noustessa voi olla hyödyllistä harkita viilennysjärjestelmien, kuten sumuttimien tai tuulettimien, käyttöä tarjotakseen lehmille lisäapua lämmön hallintaan. Säilörehujen ja appeiden lämpenemistä tulee seurata tarkasti ja käyttää lämpenemisen ehkäisyssä esimerkiksi happolisäystä tarvittaessa.
Ruokinnassa kannattaa myös ottaa käyttöön elävän hiivan lisäys ja painottaa ruokinta ilta-aikaan, jolloin eläinliikenne on vilkkaimmillaan vuorokauden viileimpään aikaan. Lisäksi tulee huomioida myös kohonnut natriumin ja veden tarve. Lisää siis suolaa tai soodaa ruokintaan ja huolehdi riittävästä puhtaan ja raikkaan veden saannista.
Kivennäisruokinta
Magnesiumin saanti on toinen tärkeä seikka laidunkauden ruokinnassa. Laidunhalvauksen ehkäisemiseksi on varmistettava, että lehmät saavat riittävästi magnesiumia ruokinnastaan. Tarvittaessa voidaan käyttää magnesiumpitoisia kivennäisiä. Eläinten terveyden ja tuotoksen seuranta auttaa havaitsemaan mahdolliset puutokset tai ongelmat varhaisessa vaiheessa.
Natriumin tarve kasvaa maidontuotannon ja lämpötilan myötä, ja sen riittävä saanti on tärkeää lypsylehmien laidunkauden ruokinnassa. Natrium voidaan tarjota lehmille esimerkiksi suolakivien muodossa tai lisäämällä ruokintaan natriumpitoisia kivennäisiä tai suolaa. Orgaanisten hivenaineiden hyödyt kannattaa lisäksi ottaa käyttöön kesällä.
Ruokinnan seuranta
Lypsylehmien laidunkauden ruokinta vaatii jatkuvaa valvontaa ja seurantaa. Rehujen maittavuutta ja kulutusta, terveyttä ja maidontuotantoa on seurattava tarkasti, jotta tarvittavat muutokset voidaan tehdä ajoissa. Lisäksi on tärkeää kuunnella asiantuntijoiden neuvoja ja hyödyntää olemassa olevaa tietoa sekä kerätä vinkkejä onnistuneeseen laidunkauteen.
Näillä vinkeillä hyvinvointia läpi laidunkauden
Muista siis lämpöstressin huomioiminen, magnesiumin ja natriumin tarpeesta huolehtiminen sekä ylipäätään tasapainoinen ja monipuolinen ruokinta. Seuraamalla ruokintaa tarkasti pystyt myös reagoimaan tarvittaessa riittävän nopeasti. Näillä vinkeillä lehmät pysyvät hyvinvoivina ja tuottavina läpi laidunkauden.
Lue lisää aiheesta:
Tasapainoa pötsiin elävällä hiivalla