Airi ja Johannes Keräsen tila Piston kylässä Taivalkoskella on vastaanottanut merkittävän palkinnon: tilan Sanni-lehmä voitti jo toistamiseen Faban valtakunnallisen kisan maidon keskimääräisestä valkuaisainetuotoksesta.

– Sannin voitto heltisi päivätuotoksella 1,2241 valkuaiskiloa, Keräset kertovat.

Tuotos lasketaan lehmän koko eliniän kertyneen maidontuotannon perusteella. Kisaan hyväksytään ns. kestävät lehmät eli yli 80 000 litraa lypsäneet. Faba puolestaan on nautarotujen jalostusjärjestö, Suomessa ainoa maa- ja metsätalousministeriön hyväksymä. Sen omistavat suomalaiset kotieläinyrittäjät.

Satatonnariksi perimällä ja ammattitaidolla

Sen lisäksi, että Sannin maito on valkuaispitoisena terveellistä ravintoa, Sanni on meritoitunut maidontuotannon määrällä: sata tonnia tuli täyteen vuonna 2011.

– Kaikkiaan Sanni on tuottanut maitoa jo lähes 130 000 litraa, isäntäväki laskee.

Ikää Sannilla on 10 vuotta. Isän puolelta sen suvussa on useita satatonnareita, ja myös sen emä on satatonnari. Hyvästä tuotoksesta on kiittäminen perimän lisäksi myös laaja-alaista ammattitaitoa, jota Keräsillä on takana yli 30 vuoden kokemuksella.

Hyvät, tuotosta nostavat rehut

Sannin lisäksi Kerästen navetassa on 28 lypsylehmää, myös kaksi muuta satatonnaria.

Jokunen vuosi sitten tilalla siirryttiin kilpailutuksen jälkeen Kinnusen Tähti-rehuihin ja rehutehtaan tarjoamaan edulliseen ratkaisuun. Käytön myötä esille on noussut monta plussaa.

– Aikaisempien rehujen jauheisuus ei passannut ruuviin. Rakeen pitää olla kestävä. Nyt systeemi on pelannut todella hyvin, Airi Keränen kertoo.

Erityisen kiitokset Keräset antavat Kinnusen Tähti-Vilja 210 Proppi -rehulle ja Maito-Tähti 220 -rehulle.

– Hyviä rehuja, jotka ovat nostaneet myös tuotosta, Airi täsmentää.

Myös rehutehtaan toimitukset ovat aina olleet ajallaan. Airi muistuttaa myös, että pohjoissuomalaisten yhteistyössä rahdin hinta jää alhaisemmaksi kuin jos rehut tulisivat etelästä:

– Olen suositellut ja suosittelen lämpimästi muille.